Sposób przygotowania:
Śledzie w sosie czosnkowym na ogórkach
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kiszone kroimy pod ukosem na cienkie plasterki, które układamy w rzędach na talerzyku tak aby ich brzegi na siebie zachodziły. Na plasterkach ogórka układamy kawałki śledzia. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy je przez praskę lub siekamy drobniutko. Do miseczki wykładamy śmietanę, majonez, czosnek oraz pozostałe składniki na sos czosnkowy i całość mieszamy na gładką, gęstą masę. Przygotowanym sosem czosnkowym polewamy dokładnie kawałki śledzi. Odstawiamy śledzie do lodówki na kilka godzin (albo na noc) aby smaki się przegryzły. Takie śledziki świetnie smakują z chlebem bądź jako zakąska do alkoholu. Smacznego!