2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Śledzie w sosie winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Śledzik w lekkim sosie winegret-pycha!

Śledzie w sosie winegret

Składniki:

Śledzie w sosie winegret

 

 

  • Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z wyciśniętej jednej cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie winegret
Śledzie namoczyć w szklance mleka przez godzinę,osączyć pokroić na małe kawałki.Cebulę obrać pokroić w kostkę sparzyć wrzatkiem na sicie i wymieszać ze śledziami,posypać suszonymi ziołami dodać listek laurowy,wszystko włożyć do naczynia lub słoja. Przygotowac sos: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z olejem i sola do smaku oraz dodac wyciśnięty sok z cytryny-najlepiej sos wymieszac w słoiku kilkakrotnie potrząsając. Zalać śledzie w słoiku i odstawić w zimne miejsce na 3-4 dni. Przed podaniem udekorowac natką pietruszki. Smacznego!

Tagi:

sosy