Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śledzie w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Co roku przygotowuję kilka słoiczków śledzi w zalewie,które bardzo szybko znikają.Ich zaletą jest to ,że są gotowe po 24 godzinach.

Śledzie w zalewie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie w zalewie

 

  • 1 kg solonych śledzi
  • 1 duża cebula
  • zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki octu 10 %
  • 1 łyżka cukru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • dodatkowo:
  • 1 łyżeczka cukru
  • kawałek marchewki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie
Solone śledzie zalewamy bardzo zimną wodą i moczymy około godziny,następnie dokładnie odsączamy z wody. Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy,następnie zalewę studzimy.Zalewa musi być zimna,wtedy dajemy do niej łyżkę oleju. Cebulę obieramy,kroimy w cienkie półplasterki.W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką cukru,dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 1 minuty,następnie odcedzamy i studzimy. Przygotowane śledzie układamy w słoikach ,na przemian z cebulą,zalewamy zimną zalewą,na koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Tak przygotowane zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.Po tym czasie śledzie są gotowe.
Śledzie w zalewie
Śledzie układamy w czystych i suchych słoikach.
Śledzie w zalewie
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki .

Tagi:

śledzie