marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Śledzie w ziołach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Matiasy namoczyć na 1-2 godziny w wodzie mineralnej.Jabłka i jarzyny opłukać,posiekać,a jabłka pokroić.Wymieszać z sosem.Śledzie obtoczyć.

Śledzie w ziołach.

Składniki:

Śledzie w ziołach.

 

  • 8 filetów z matiasów,
  • woda mineralna.
  • Sos:
  • 3 cebule,
  • 1/2 świeżego ogórka,
  • 2 średnie jabłka lub duże,
  • 300 ml.kwaśnej,gęstej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki białego wina,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie w ziołach.
Matiasy namoczyć na 1-2 godziny w wodzie mineralnej,wyjąć,osuszyć.Cebulę obrać,ogórek umyć,osuszyć,obrać.Jabłka obrać,przeciąć i usunąć gniazda nasienne.Wszystkie trzy składniki pokroić w drobną kostkę.Wymie-
-szać ze śmietaną,octem,winem.Przyprawić solą i pieprzem.Szczypiorek i koperek opłukać i posiekać drobno,a filety
śledziowe obtoczyć w ziołach.Przełożyć sos na półmisek i ułożyć na wierzchu śledzie.