Sposób przygotowania:
Sledzie z prowansalska nuta.
Sledzie wymoczyc w zaleznosci od tego jak bardzo sa slone / ja moczylam godzine / , odsaczyc z wody i pokroic na mniejsze kawalki.Cebule obrac i pokroic w plasterki. Pomidory pokroic w kostke. Wymieszac bazylie z tymiankiem. W sloiku ukladac warstwami : cebulke , sledzie , lekko posypac pieprzem i bazylia z tymiankiem , warstwe pomidorkow .. i tak do wyczerpania skladnikow . Po polozeniu warstwy cebulki zawsze wlewam troche oleju. Sloik dopelnic olejem i zakrecic. Tak przygotowane sledzie odstawiamy na min. 15 godzin do przegryzienia. Nie wstawiam ich do lodowki , robie to dopiero na na 2- 3 godziny przed podaniem. Jezeli ktos woli - pomidory mozna pozostawic bez krojenia i przelozyc sledzie calymi plasterkami.
wedith1
misia53
luna