VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śledzik pod pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka śledziowa. Dzięki warstwom smaki sałatki się łączą i stanowią pyszną całość. Polecam na rodzinne spotkania.

Śledzik pod pierzynką

Składniki:

Śledzik pod pierzynką

 

  • 4 płaty śledzia marynowanego
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 4 - 5 łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzik pod pierzynką
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paseczki lub kosteczkę. Cebulę siekamy bardzo drobno. Mieszamy ją ze śledziem oraz musztarda. Wykładamy na dno półmiska.

Przykrywamy je połową majonezu. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Kolejno układamy je w półmisku, smarujemy majonezem. Ostatnie układamy posiekane jajka oraz starty ser. Na wierzchu rozsypujemy natkę pietruszki.