Sposób przygotowania:
Ślimaki z mięsem
Farsz : Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Konsystencja powinna być miękka aby można ją było rozsmarować. Ciasto : Drożdże rozrobić z cukrem. Mleko zmiksować z serkiem topionym. Do drożdży wsypać mąkę, dodać sól, olej, przyprawę ognisty smok, jajka i rozrobione mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyjąc je z miski i jeszcze chwilkę wyrobić. Ciasto rozwałkować na prostokąt, ale nie za cienko. Na ciasto rozsmarować masę mięsną. Zwinąć roladę, po czym ciąć ją na plastry o grubości około 2 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ślimaki zostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.