zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ślimaki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

na ciepłą kolację jak znalazł

Ślimaki z mięsem

Składniki:

Ślimaki z mięsem

 

  • Farsz:
  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka granulowanej cebulki
  • pieprz do smaku
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej

 

  • Ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2,5 szk mleka
  • 2 jajka
  • 200 g serka topionego Gouda
  • 1 łyżka przyprawy ognisty smok
  • 75 ml oleju

Sposób przygotowania:

Ślimaki z mięsem
Farsz : Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Konsystencja powinna być miękka aby można ją było rozsmarować. Ciasto : Drożdże rozrobić z cukrem. Mleko zmiksować z serkiem topionym. Do drożdży wsypać mąkę, dodać sól, olej, przyprawę ognisty smok, jajka i rozrobione mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyjąc je z miski i jeszcze chwilkę wyrobić. Ciasto rozwałkować na prostokąt, ale nie za cienko. Na ciasto rozsmarować masę mięsną. Zwinąć roladę, po czym ciąć ją na plastry o grubości około 2 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ślimaki zostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.