Sposób przygotowania:
Śliwkowa tarta z bezą
Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Około 26 cm formę na tartę wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Na cieście poukładaj śliwki, posyp je cynamonem i podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut. W czasie pieczenia ciasta, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj. Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.