Sposób przygotowania:
Słodka pomidorowa dla najmłodszych
Do garnka wlać 1 litr wrzątku, dodać kostki bulionowe (warzywne, najlepiej ekologiczne), listki, ziele angielskie, włoszczyznę, dynię pokrojoną w kostkę i obrane jabłko starte na grubych oczkach. Użyłam startej włoszczyzny - zapasy z zamrażarki (marchew, pietruszka, seler, por). Zupę zagotować. Gotować 20-25 minut. Usunąć listki i ziele. Zmiksować, dodać koncentrat, miód i śmietanę. W razie potrzeby doprawić solą. Zestawić zupę z ognia i przykryć. W garnku zagotować wodę z łyżką oleju. Składniki na kluseczki dokładnie zmiksować za pomocą elektrycznej trzepaczki. Nabierając ciasto bokiem łyżki stołowej, wkładać do wrzątku. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Przelać na sitku ciepłą wodą. Zupę na miseczkach dekorować wycinkami z sera żółtego i papryki, jajkiem oraz ziołami. Zupkę podawać ciepłą (nie gorącą!) z lanymi kluskami. Można też podać z dodatkiem ryżu. Trzy ostatnie zdjęcia wykonał pan Andrzej Gomoła, podczas finału konkursu Pomidorowej Pudliszkowej, w którym brałam udział z tą właśnie zupką:)
elzbieta8960
agabi22
Tit
cherry
Natala1210
smakosz 1988
margolata
evita0007