Sposób przygotowania:
słodkie rogaliki
Mleko gotujemy i ostudzamy tak aby było letnie. Z ostudzonego mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn mieszając ze sobą dwa składniki. Rozpuszczamy masło. Rozczyn łączymy z mąką, żółtkiem, rozpuszczonym masłem, 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, ugniatamy ciasto. Ugniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy je na dwie części, każdą z nich wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 0,5 cm . Rozwałkowane ciasto dzielimy na trójkąty, powinno wyjść 8-10 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę twarożku, zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki wykładamy na blachę, która można natłuścić np. olejem w tedy rogaliki nie będą przywierały podczas pieczenia. Wyłożone rogaliki smarujemy wymieszanym żółtkiem i białkiem jaja, posypujemy cukrem, pieczemy w tem 220 stopni przez 20-30 min