Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Słodko- pikantna szyneczka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię kombinować, a ta kombinacja smakowała wszystkim ;)

Słodko- pikantna szyneczka z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko- pikantna szyneczka z ananasem

 

  • 1 kg szynki bez kości (łopatka też jest pyszna)
  • 1 keczup łagodny
  • 1/2 opakowania sosu cygańskiego (w biedronce jest dobry)
  • 1 puszka ananasa
  • 1 pomidory krojone w puszce
  • 1/4 szkl śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Słodko- pikantna szyneczka z ananasem
Mięso kroimy na kawałki, każdy lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, obsmażamy żeby ściąć białko. W blenderze mieszamy ze sobą keczup, sok z ananasa, przecier z pomidorów z puszki i 1/2 pokrojonych pomidorów, śmietankę oraz sos cygański. doprawiamy pieprzem. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu posypujemy częścią pomidorów i częścią ananasa pokrojonego w kostkę. Na wierzch wykładamy obsmażone mięsko (jeśli mięska będzie 2 warstwy, wówczas należy na pierwsza wylać trochę sosu i układać kolejną). Górę posypać resztą ananasa i pomidorów, zalać resztą sosu. Poukładać gałązki rozmarynu, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika 180 stopni na ok 40 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze ok 10 min. podawać posypane natką pietruszki.
Słodko- pikantna szyneczka z ananasem
Mięsko pokroić, rozbić, przyprawić i obsmażyć
Słodko- pikantna szyneczka z ananasem
Na spód naczynia wylać trochę sosu i układać mięso, zalać sosem
Słodko- pikantna szyneczka z ananasem
ułożyć gałązki rozmarynu i przykryć folią aluminiową
Słodko- pikantna szyneczka z ananasem
Piec w piekarniku ok 40 min, po czym zdjąć folię i piec ok 10 min