Sposób przygotowania:
Słone rogaliki
Z drożdży dwóch łyżek mąki, szczyty soli oraz cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić, mleko lekko podgrzać. Mleko i ziemniaki zmiksować na jednolitą masę. Do mąki wsypać łyżeczkę płaską soli, wbić jajko, dodać drożdże, zmiksowane mleko z ziemniakami i wymieszać.
Wlać masło i wyrobić ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty. Zwijać od dłuższego brzegu do krótszego. Rogaliki pozostawić aby podrosły następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posolić (można użyć soli morskiej). Piecz około 20-25 minut w temp. 170 stopni.
Wlać masło i wyrobić ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty. Zwijać od dłuższego brzegu do krótszego. Rogaliki pozostawić aby podrosły następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posolić (można użyć soli morskiej). Piecz około 20-25 minut w temp. 170 stopni.
zbysiowa