Sposób przygotowania:
Słoneczka z sojowym omletem i sałatkąCIASTO: Mąki wymieszać w misce,z solą. Drożdże rozkruszyć w miseczce, wymieszać dokładnie z jedną łyżka wody, dodać do mąki, wlać tez oliwę. Mieszając drewnianą łyżką, dolewać powoli wodę, cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić szybko gładkie ciasto. Następnie wlepić w nie połowę ziarenek słonecznika. Posmarować wierzch oliwą, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, podzielić ciasto na 5 większych lub 10 mniejszych ( jak u mnie) części- uformować dowolny kształt bułeczek, obtoczyć je w pozostałym słoneczniku, odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- w ciepłe miejsce na pół godz, przykryć ściereczką. Piekarnik nagrzać na 230 stopni.
Na dno piekarnika włożyć naczynie z kostkami lodu lub zimną wodą. Bułki piec 15 minut- będą pyszne i chrupiące. Łatwy, szybki sposób.
Ja upiekłam bułki wieczorem, by mieć na rano, trzymałam zawinięte w ściereczkę.
SAŁATKA: pomidora obrać ze skórki, usunąć miąższ- pestki, a resztę pokroić na kostkę, paprykę pokroić na kostkę- wymieszać z reszta podanych w składzie produktów, wymieszać. Ja dodałam 2 łyżeczki soku z limonki, gdyż lubię kwaśniejsze.
OMLET; jajo rozbełtać z sosem sojowym, usmażyć omlet na natłuszczonej patelni.
Bułeczki najlepsze są na ciepło- więc podgrzałam je chwilę w piekarniku. Bułeczkę posmarować majonezem( lub masłem). Obłożyć sałatą, Omlet złożyć do bułki. Podawać z orientalną sałatką- osobno lub do środka.
(przepis na bułki pochodzi z bloga www.pracowniawypiekow.