Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Smardze faszerowane 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

zwykle tylko raz do roku, po wyprawie na Słowację, możemy zjeść sobie podobne danie

Smardze faszerowane 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smardze faszerowane 2

 

  • 20 dość dużych smardzów stożkowatych
  • kilka łyżeczek zmielonej piersi indyka
  • 1 łyżeczka bułki tartej do farszu + 2 do panierki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki czerwonej czubrycy
  • 1/3 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów do farszu + 1 do sosu
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • do smaku: sól

 

Sposób przygotowania:

Smardze faszerowane 2
smardze dokładnie oczyściłam, wypłukałam, sprawdziłam czy w środku nie ma mieszkańców - ślimaczków albo mrówek, które bardzo lubią się w nich chować. Owocniki przycięłam tuż pod pofałdowaną, brązową główką - dolną część zużyję do innego dania. Grzyby wrzuciłam do wrzątku, dosłownie na 2 minuty, wyjęłam i osączyłam. Mięso zmieszałam z bułką, mlekiem i przyprawami, wymieszałam dokładnie - przyznam, że farszu robię więcej i to co pozostanie po prostu formuję w klopsiki i smażę oddzielnie bo nie da się utrafić z kilkoma łyżeczkami . . . Ostudzone grzyby nadziewam mięsem- nie jest to łatwe bo otwory są zwykle średnicy palca wskazującego. Wykorzystuję do tego malusieńką łyżeczkę, można spróbować przez tylkę cukierniczą. Faszerujemy ostrożnie żeby grzyby nie popękały. Gdy wszystkie były gotowe roztopiłam masło na patelni i ustawiłam na niej grzyby uprzednio "maczając" każdy w bułce tartej od strony otworu na farsz. Chwilę smażyłam, do zrumienienia, po czym wlałam na patelnię ok. 80 ml wody i dusiłam pod przykryciem jakieś 5 minut. Przez ten czas część wody odparowała więc wlałam śmietankę i dosypałam pomidory oraz trochę soli, dusiłam jeszcze ok. 3 minut aż sos zgęstniał. Podałam po prostu z pieczywem - było pysznie i niestety trochę mało . . .
Smardze faszerowane 2
oczyszczone smardze trzeba opłukać i obgotować chwilkę
Smardze faszerowane 2
naszykować farsz ze zmielonego mięsa z dodatkami - jeśli zostanie to można z niego usmażyć klopsiki
Smardze faszerowane 2
smardze nadziewać farszem nakładając go malutką łyżeczką
Smardze faszerowane 2
chwilę je smażyć a potem wlać śmietankę i poddusić

Tagi:

sosy tarta indyk