karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Smażona mortadela z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Jeśli nie ma mięsa, wystarczy wędlina!

Smażona mortadela z serem

Składniki:

Smażona mortadela z serem

 

  • 0,5-0,7 kg mortadeli (w kawałku)
  • 30 dag sera żółtego (np. radamer, masdamer)
  • bułka tarta
  • 1 jajko lub mleko (do obtoczenia)
  • sól, pieprz (lub Vegeta, pieprz)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Smażona mortadela z serem
Mortadelę pokroić na ok. 1,5-centymetrowe plastry. Ser żółty w cienkie plasterki.

Ser położyć na jednym plastrze mortadeli i przykryć kolejnym, tak aby ser był w środku dwóch wędlin. Nie może go jednak być za dużo, żeby nie wypłynął. Obtoczyć w doprawionym solą i pieprzem (lub Vegetą, pieprzem) jajku (mleku), następnie w bułce tartej i smażyć na oleju, tak jak kotlety schabowe.
Podawać do obiadu.