Sposób przygotowania:
Smażony ryż z cukinią
Na patelni roztopić masło. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry bądź/i półksiężyce, to samo zrobić z cebulami i wszystko wrzucić na patelnię. Lekko podsmażyć. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ryż i wlać jedną szklanką wywaru z marchewki, następnie dodawać go w miarę wyparowywania. Jeśli ryż nie będzie wystarczająco miękki, a wywar się skończy, dodać jeszcze mleka. Ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. Następnie obrać marchewkę, zetrzeć ją na drobnych oczkach i również dołożyć do pozostałych warzyw na patelni. Wszystko wymieszać, nadal smażyć na najmniejszym ogniu. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodać bazylię, curry, lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzać aż ryż zmięknie całkowicie. Można również wyłączyć gaz, przykryć, a ryż na pewno jeszcze dojdzie. Całość ma lekko słodkawy smak od cebuli i wywaru. Można podawać jako samodzielne danie bądź z dodatkami; ja podałam z gulaszem drobiowym z piersi z kurczaka.