karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Smażony ryż z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sama się nie spodziewałam, że to danie będzie takie dobre, a jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe

Smażony ryż z cukinią

Składniki:

Smażony ryż z cukinią

 

  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • ok. 3 szklanek wody, w której gotowało się ok. 3 marchewek (wywaru)
  • odrobina masła (kosteczka 3 cm na 3 cm)
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. ½ szklanki mleka
  • 2 szczypty świeżego lubczyku (można zastąpić suszonym)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Smażony ryż z cukinią
Na patelni roztopić masło. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry bądź/i półksiężyce, to samo zrobić z cebulami i wszystko wrzucić na patelnię. Lekko podsmażyć. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ryż i wlać jedną szklanką wywaru z marchewki, następnie dodawać go w miarę wyparowywania. Jeśli ryż nie będzie wystarczająco miękki, a wywar się skończy, dodać jeszcze mleka. Ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. Następnie obrać marchewkę, zetrzeć ją na drobnych oczkach i również dołożyć do pozostałych warzyw na patelni. Wszystko wymieszać, nadal smażyć na najmniejszym ogniu. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodać bazylię, curry, lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzać aż ryż zmięknie całkowicie. Można również wyłączyć gaz, przykryć, a ryż na pewno jeszcze dojdzie. Całość ma lekko słodkawy smak od cebuli i wywaru. Można podawać jako samodzielne danie bądź z dodatkami; ja podałam z gulaszem drobiowym z piersi z kurczaka.

Tagi:

ryż cukinia