ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Śmietankowa zakonnica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest tanie i dość proste w przygotowaniu.To ciasto jest przysmakiem dzieci.

Śmietankowa zakonnica

Składniki:

Śmietankowa zakonnica

 

  • BISZKOPT
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • szkl. wody
  • KREM
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • szkl. cukru
  • łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Śmietankowa zakonnica
BISZKOPT: Do miski wbij białka oddzielone od żółtek,i ubij na sztywną pianę razem z cukrem.Potem dodawaj po jednym żółtku ciągle ubijając aż masa będzie jednolita i gładka.Dodaj mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj.Piecz ok. 20 min. w temp.180st.Ostudź,przekrój na dwa placki. POLEWA: Wszystkie składniki połącz i zagotuj,ostudź.Polej obydwa biszkopty KREM: Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Podgrzej,rozpuść. Śmietanę ubij z cukrem.Dodaj lekko przestudzoną żelatynę,połącz. Spodni biszkopt posmaruj kremem, polej polewą. Ułóż drugi biszkopt.Rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj pozostałą polewą.