Sposób przygotowania:
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
FARSZ : Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać. Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby. Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz przestudzić.
CIASTO : Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Potem ciasto ponownie wyrobić.
WYKONANIE : Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ). Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu. Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony. Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
CIASTO : Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Potem ciasto ponownie wyrobić.
WYKONANIE : Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ). Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu. Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony. Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
marietta
zewa
Dziękuję :)