zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Drożdżowe ciasto śmietankowe jest bardzo delikatne. A ślimaczki nadają się na przekąskę na każdą okazję, nawet na Wigilię do barszczyku.

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
FARSZ : Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać. Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby. Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz przestudzić.

CIASTO : Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Potem ciasto ponownie wyrobić.

WYKONANIE : Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ). Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu. Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony. Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
Etap 1 przygotować ciasto na ślimaczki i zostawić do wyrośnięcia
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
Etap 2 przygotować farsz do ślimaczków i przestudzić go
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
Etap 3 na rozwałkowanym cieście rozsmarować farsz
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią
Etap 4 zawinąć w roladę i ciąć na plastry