SUPERPRZEPIS

Śmietankowy tort

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Śmietankowy tort Więcej zdjęć (2)

Tort który miał uczcić dzisiejsze święto był pyszny i rozpływający się w ustach.

Składniki:

Śmietankowy tort

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowy tort
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczyty soli, następnie dodać cukier i chwilkę ubijać. Kiedy beza jest ładnie ubita to ostrożnie połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie dolać przestudzony tłuszcz. Ciasto przelać do formy (20 cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 45 min.Białą czekoladę połamać i dodać do śmietany, całość zagotować w trakcie podgrzewania trzeba cały czas mieszać, aby czekolada się rozpuściła, następnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ser mascarpone przełożyć do większej miseczki i lekko rozetrzeć łyżką po czym delikatnie wmieszać w ser ubitą śmietanę.Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i skropić sokiem z brzoskwiń, następnie na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta na nim rozsmarować część śmietany na której ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie i posypać wiórkami z mlecznej czekolady na drugim krążku ułożyć identyczne nadzienie i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą śmietany i ozdobić brzoskwiniami, truskawkami oraz resztką mlecznej czekolady.Tort przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin.
Śmietankowy tort
Krążki ciasta przełożyć śmietaną owocami i czekoladą