przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Soczewiaki 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczewiaki to podobno regionalna potrawa z Suwalszczyzny, ale ja, choć się tam urodziłam i mieszkałam długie lata, jadłam je tylko raz.

Soczewiaki 3

Składniki:

Soczewiaki 3

 

  • Składniki na farsz:
  • soczewica zielona - 1 1/2 szklanki
  • cebula średniej wielkości - 3 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • pieprz, pieprz ziołowy, ulubione zioła (ja użyłam wielkiej ilości tymianku, który dostałam niedawno

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewiaki 3
Soczewicę płuczemy i namaczamy w wodzie na godzinę. Obraną cebulę drobno siekamy, zaś marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy do niej marchew i smażymy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy odsączoną z wody soczewicę. Smażymy parę minut. Dodajemy przyprawy do smaku, i wlewamy szklankę wody .Dusimy pod przykrywką na niewielkim ogniu, do momentu gdy soczewica wchłonie wodę. Wówczas zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy farsz. Studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Studzimy. Pozbawiamy łupinek i rozgniatamy widelcem na papkę. Drożdże mieszamy z jogurtem, 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru. Gdy zaczną "chodzić", wlewamy je do ziemniaków,podobnie jak resztę mąki i jajka. Wyrabiamy ciasto ( jeśli ciasto się zbyt mocno lepi, dosypujemy jeszcze trochę mąki) i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy je na 4-5 części .Każdą z nich wałkujemy. Kroimy rozwałkowane ciasto na na kwadraty - 6cmx6cm. Napełniamy farszem i formujemy trójkątne pierożki. Gotowe pierożki odkładamy na posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby jeszcze trochę podrosły. Smażymy na gorącym głębokim tłuszczu, aż mocno się zrumienią.