dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Sojki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie kuchni śląskiej, ponieważ mam tam część rodziny;)

Sojki

Składniki:

Sojki

 

Sposób przygotowania:

Sojki
Z mleka, wody, płaskiej łyżeczki cukru i drożdży oraz mąki w niewielkiej ilości sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i ogrzać. jajka roztrzepać i połączyć z wyrośniętym rozczynem, mąką i solą do smaku. wyrobić ciasto, dodając pod koniec stopniowo margarynę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie marchew umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Z wyrośniętego ciasta uformować podłużne bułki kształtem przypominające góralski oscypek, nadziewając je potartą lekko osolona marchewką. Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni C.

Tagi:

jajko jajka