zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sojowa potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gulasz z serc w sosie sojowym

Sojowa potrawka

Składniki:

Sojowa potrawka

 

  • 500 g serc z indyka
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 mieszanka marchew z groszkiem i kukurydzą
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sojowa potrawka
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i ugotować prawie do miękkości. Serca umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na cztery części. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażać. Wlać wodę, oba sosy, dodać sól i pieprz i dusić około 15 minut. Do serc dołożyć podgotowane grzyby, można wlać odrobinę wody, w której gotowały się grzyby. Na koniec dorzucić odsączoną z zalewy mieszankę, mąkę rozrobić z trzema łyżkami wody i zagęścić nią sos zagotowując go. Podawać z ryżem lub kaszą.