eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sola w winie z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zmodyfikowany przepis według kuchni Jane Austen.

Sola w winie z grzybami

Składniki:

Sola w winie z grzybami

 

  • 1 kg filetów soli
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 średnia obrana cebula
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 pasek skórki cytrynowej
  • skórka czerstwego chleba
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg mąki pszennej
  • 225 ml wina białego półwytrawnego
  • 15 dkg małych kapeluszy podgrzybków (mogą być mrożone)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sola w winie z grzybami
Umyte,osuszone filety soli przekroić w poprzek na dwie części.Do 850 ml wody dodać kostki bulionu warzywnego,ziarenka pieprzu,natkę,koperek,skórkę cytrynową,cebulę przekrojoną na połowę,skórę chleba i gotować aż wyparuje połowa płynu.Bulion przecedzić do głębokiej patelni,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masło wymieszać z mąką,połowę dodać w małych kawałkach do wywaru i mieszać aż sie całkowicie rozpuści.Do sosu wlać wino,dodać grzyby,sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Do sosu włożyć kawałki filetów soli i podgrzewać kilka minut na małym ogniu,aż ryba się zagotuje.Filety i grzyby wyjmować łyżką cedzakową i układać na podgrzany półmisek.Sos zagęścić resztą masła z mąką.Rybę polać odrobiną sosu,posypać natką pietruszki i ozdobić plasterkami cytryny.Pozostały sos podawać w sosjerce.

Tagi:

chleb