Sposób przygotowania:
Sola w winie z grzybami
Umyte,osuszone filety soli przekroić w poprzek na dwie części.Do 850 ml wody dodać kostki bulionu warzywnego,ziarenka pieprzu,natkę,koperek,skórkę cytrynową,cebulę przekrojoną na połowę,skórę chleba i gotować aż wyparuje połowa płynu.Bulion przecedzić do głębokiej patelni,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masło wymieszać z mąką,połowę dodać w małych kawałkach do wywaru i mieszać aż sie całkowicie rozpuści.Do sosu wlać wino,dodać grzyby,sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Do sosu włożyć kawałki filetów soli i podgrzewać kilka minut na małym ogniu,aż ryba się zagotuje.Filety i grzyby wyjmować łyżką cedzakową i układać na podgrzany półmisek.Sos zagęścić resztą masła z mąką.Rybę polać odrobiną sosu,posypać natką pietruszki i ozdobić plasterkami cytryny.Pozostały sos podawać w sosjerce.
Sarenka
msewka
evita0007
Lady Marmolada