Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Sola z jabłkiem - na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatna sola owinięta wokół soczystego jabłuszka .

Sola z jabłkiem - na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sola z jabłkiem - na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Sola z jabłkiem - na parze
Solę odmrozić i osuszyć . Ułożyć w pojemniku i zalać marynatą zrobioną z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny , szczypty pieprzu. Zostawić w marynacie pół godziny. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pieprzem i szczyptą soli z obu stron . Solę ułożyć na liściach pora . Na środku filetu położyć przekrojone na 2 kawałki jabłko ). Zwinąć rybę wokół jabłka , a wokół ryby obwinąć por. Spiąć dokładnie wykałaczkami . W garnku na parze ułożyć obrane , umyte i pokrojone ziemniaki. Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( krócej lub dłużej zależy od wielkości ziemniaków - mają być prawie gotowe do jedzenia ). Dołożyć obok ziemniaków ,, pakuneczek: z rybą i gotować 10 minut. W tym czasie roztopić na patelence masło i wcisnąć do niego sok z plasterka cytryny. Podawać posypując ziemniaki koprem , z usuniętymi wykałaczkami , rozchylonym porem- polane masłem. * ilość masła dopasowujemy do tego czy ma to być danie bardziej czy mniej dietetyczne ** jest to jedna porcja
Sola z jabłkiem - na parze
Filet soli zamarynowany i odstawiony by przeszedł smakiem
Sola z jabłkiem - na parze
Ósemki jabłuszka ułozone na filecie soli
Sola z jabłkiem - na parze
Filet z jabłkiem układamy na lisciach pora i zawijamy
Sola z jabłkiem - na parze
Na parze gotujemy ziemniaki a następnie dokładamy porcje soli