Sposób przygotowania:
Sola z jabłkiem - na parze
Solę odmrozić i osuszyć . Ułożyć w pojemniku i zalać marynatą zrobioną z 1/4 szklanki oleju , soku z cytryny , szczypty pieprzu. Zostawić w marynacie pół godziny. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pieprzem i szczyptą soli z obu stron . Solę ułożyć na liściach pora . Na środku filetu położyć przekrojone na 2 kawałki jabłko ). Zwinąć rybę wokół jabłka , a wokół ryby obwinąć por. Spiąć dokładnie wykałaczkami . W garnku na parze ułożyć obrane , umyte i pokrojone ziemniaki. Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( krócej lub dłużej zależy od wielkości ziemniaków - mają być prawie gotowe do jedzenia ). Dołożyć obok ziemniaków ,, pakuneczek: z rybą i gotować 10 minut. W tym czasie roztopić na patelence masło i wcisnąć do niego sok z plasterka cytryny. Podawać posypując ziemniaki koprem , z usuniętymi wykałaczkami , rozchylonym porem- polane masłem. * ilość masła dopasowujemy do tego czy ma to być danie bardziej czy mniej dietetyczne ** jest to jedna porcja