Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sos grzybowy z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli sos z grzybów leśnych to tylko z ryżem.

Sos grzybowy z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos grzybowy z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z ryżem
Obrane i dokładnie wypłukane grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę drobno kroimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy grzyby i wszystko razem dusimy. Gd grzyby się lekko zarumienią, podlewamy wodą i przykrywamy, dalej gotujemy. Ryż gotujemy jak makaron w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem kurkumy. Jak będzie al dente odcedzamy i zostawiamy na sicie. Miękkie grzyby doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. W mleku rozrabiamy łyżkę mąki i zalewamy grzyby. Chwilę gotujemy i podajemy z ryżem. Jeśli ktoś lubi można posypać świeżą natką.
Sos grzybowy z ryżem
Obrane i dokładnie wypłukane grzyby kroimy w paski.
Sos grzybowy z ryżem
Po przesmażeniu z cebulą na maśle zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Sos grzybowy z ryżem
Miękkie grzyb zagęszczamy i zabielamy mlekiem z mąką ziemniaczaną.
Sos grzybowy z ryżem
Ryż gotujemy al dente, z odrobiną kurkumy.

Tagi:

ryż grzyby