Sposób przygotowania:
Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami
mięsko schabowe kroję w kostkę i zwyczajnie obsmażam na rozgrzanym oleju (bez soli!). Gdy mięsko się już ładnie ścięło przełożyłam go garnka, zalałam wodą (ok 0,5l), Pieczarki myję, kroję i smażę na patelni. Cebulkę obieram, kroję i podsmażam z pieczarkami a gdy wszystko się razem podsmażam wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.