Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos meksykański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo pikantny sos do pieczonych mięs

Sos meksykański

Składniki:

Sos meksykański

 

  • 10 dag ostrej czerwonej peperoni,
  • 3 dojrzałe pomidory (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina mielonej kolendry,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos meksykański
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione warzywa połączyć, dodać oliwę, pieprz cayenne i cukier. Doprawić solą. Wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki i odrobinę kolendry. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz.