BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Sos z żeberkami z dawnych lat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki sos gotowała moja mama , teraz ja go gotuę od wielu lat.Jest bardzo dobry!

Sos z żeberkami z dawnych lat Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z żeberkami z dawnych lat

 

Sposób przygotowania:

Sos z żeberkami z dawnych lat
Żeberka płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy na kawałki .Marchewkę skrobiemy , myjemy i ścieramy na tarce . Cebulę obieramy , kroimy w kostkę .Do garnka wlewamy wodę . Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy listek i ziele . dodajemy cebulę i marchewkę . Na patelni podsmażamy na rumiano żeberka obtoczone w mące , przekładamy do garnka z wodą i gotujemy około 3--40 minut . W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką .Gdy jest za gęste dolewamy odrobinę wody , wlewamy do gotujących się żeberek , mieszamy tak , aby nie było w sosie grudek .Sosik podajemy z ziemniakami oraz z surówką albo z ogórkami itp.
Sos z żeberkami z dawnych lat
Obtoczone w mące żeberka , smażymy na patelni.
Sos z żeberkami z dawnych lat
Żeberka smażymy na rumiano , przekładamy do garnka .
Sos z żeberkami z dawnych lat
Do żeberek dodajemy startą marchew oraz cebulę , listek i ziele angielskie.
Sos z żeberkami z dawnych lat
Do wody wlewamy rozrobioną śmietanę z mąką .