Sposób przygotowania:
Spaghetti bolognese
Obierz i opłucz warzywa.Oczyść pieczarki (najlepiej wytrzyj je papierowym ręcznikiem lub mały ostrym nożykiem zdejmij skórkę z kapeluszy), a następnie pokrój je w cienkie plasterki.Cebulę posiekaj.Czosnek przeciśnij przez praskę.Marchewkę i seler pokrój w najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzyj na tarce.Na patelni lekko rozgrzej olej.Najpierw zeszklij cebulę i czosnek.Następnie dodaj marchewkę i seler, a na koniec dosyp plasterki pieczarek.Wymieszaj i na silnym ogniu smaż 2-3 minuty.Zmniejsz płomień i całość duś jeszcze 4 minuty.Dodaj mięso i mieszając smaż aż będzie miało konsystencję kaszki.Do podsmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy lub puszkę rozdrobnionych pomidorów.Wymieszaj.Dopraw solą, pieprzem i ziołami oraz ewentualnie odrobiną cukru.Całość zalej gorącym bulionem i na wolnym ogniu duś pod przykryciem około 20 minut.Na koniec ewentualnie sos ponownie dopraw.W dużym garnku zagotuj około 3 l. wody, posól.Możesz dodać łyżeczkę masła lub oliwy-makaron nie wykipi!.Ugotuj według czasu podanego na opakowaniu.Odcedź, natychmiast przełóż na talerze, polej sosem , posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj.