czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i smaczne danie idealne na obiad lub kolację.

Spaghetti bolognese

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • mały koncentrat pomidorowy lub puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, tymianek
  • szklanka bulionu
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 20 dag pieczarek
  • starty ser żółty
  • olej

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Obierz i opłucz warzywa.Oczyść pieczarki (najlepiej wytrzyj je papierowym ręcznikiem lub mały ostrym nożykiem zdejmij skórkę z kapeluszy), a następnie pokrój je w cienkie plasterki.Cebulę posiekaj.Czosnek przeciśnij przez praskę.Marchewkę i seler pokrój w najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzyj na tarce.Na patelni lekko rozgrzej olej.Najpierw zeszklij cebulę i czosnek.Następnie dodaj marchewkę i seler, a na koniec dosyp plasterki pieczarek.Wymieszaj i na silnym ogniu smaż 2-3 minuty.Zmniejsz płomień i całość duś jeszcze 4 minuty.Dodaj mięso i mieszając smaż aż będzie miało konsystencję kaszki.Do podsmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy lub puszkę rozdrobnionych pomidorów.Wymieszaj.Dopraw solą, pieprzem i ziołami oraz ewentualnie odrobiną cukru.Całość zalej gorącym bulionem i na wolnym ogniu duś pod przykryciem około 20 minut.Na koniec ewentualnie sos ponownie dopraw.W dużym garnku zagotuj około 3 l. wody, posól.Możesz dodać łyżeczkę masła lub oliwy-makaron nie wykipi!.Ugotuj według czasu podanego na opakowaniu.Odcedź, natychmiast przełóż na talerze, polej sosem , posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj.