Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Spaghetti z czerwoną fasolą, w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, czosnku, o wyrazistym smaku, na który warto sobie pozwolić.

Spaghetti z czerwoną fasolą, w sosie pomidorowym

Składniki:

Spaghetti z czerwoną fasolą, w sosie pomidorowym

 

  • makaron spaghetti
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół małej puszki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • cukier
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • mielone chili
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 udko kurczaka (z rosołu)
  • 0,5 szklanka rosołu
  • oliwa
  • listki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z czerwoną fasolą, w sosie pomidorowym
Oliwę podgrzać na patelni i wrzucić na nią drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją, dodać do niej pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć razem, pod koniec dodając plasterki czosnku. Chwilę potem dodać,pomidory i koncentrat rozpuszczony w rosole, a także rozdrobnione mięso z kurczaka i fasolę ale bez zalewy i kukurydzę. Poddusić 3 minuty pod przykryciem, doprawić bazylią, czosnkiem, oregano, chili i solą, a także odrobiną cukru, gotować dalej na małym ogniu i zdjąć pokrywkę. Wymieszać, pozwolić by nadmiar płynu się zredukował, a sos zgęstniał. Makaron ugotowany al dente wymieszać z sosem i listkami mięty.