Sposób przygotowania:
Spaghetti z mięsem dla zakochanych
Najpierw makaron: Spaghetti gotuję w lekko osolonej wodzie al dente. Mięsne serduszka: Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę. Doprawiam do smaku przyprawami i mieszam. Z mięsnej masy lepię zgrabne serduszka - pomagam sobie nożem - tępą stroną. Każde serduszko obtaczam dokładnie w bułce tartej. Następnie smażę kotleciki na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, aż serca będą ciemnozłote. Sos pomidorowy: Obieram cebulkę i czosnek, następnie siekam i podsmażam wszystko na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy (używam taki własnej roboty) i gotuję, aż woda odparuje z przecieru. Kiedy sos zgęstnieje - doprawiam go do smaku cukrem, ziołami oraz pieprzem. Dodaję do smaku także pomidory w proszku, dzięki którym nasz sosik będzie jeszcze bardziej pomidorowy i aromatyczny. Na podgrzane duże talerze nakładam porcje ugotowanego makaronu formując serce. Na spaghetti wykładam wcześniej przygotowany sos pomidorowy oraz usmażone kotlety mielone w formie serduszek. Danie dekoruję świeżą natką pietruszki. Od razu podaję póki gorące.