pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Stamppot

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ugotować ziemniaki, odcedzić i zrobić piure z dodatkiem 2 plasterków masła i śmietany...

Stamppot

Składniki:

Stamppot

 

  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 brokuł – (pól na pól),
  • 3 plasterki masła,
  • około ⅓ szklanki śmietany,
  • pętko cienkiej kiełbasy,
  • sól,
  • pieprz czarny i ziołowy,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • kostka rosołowa,
  • 4 cebule,
  • suszone i mielone grzyby leśne.

Sposób przygotowania:

Stamppot
Ugotować ziemniaki, odcedzić i zrobić piure z dodatkiem 2 plasterków masła i śmietany (odrobinę śmietany zostawić do duszenia cebuli). Brokuły rozdzielić palcami na małe kawałeczki (bez twardych części) i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Tak przygotowane piure przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie kiełbasę kroimy na porcję nacinamy i smażymy, następnie wbijamy w nasze piure. Teraz dusimy cebulę na tej samej patelni z dodatkiem plasterka masła, pokrojoną w półksiężyce i z dodatkiem kostki, pieprzu i grzybów (na koniec duszenia dodajemy resztkę śmietany). Następnie cebule przekładamy do naczynia i obficie posypujemy świeżym i posiekanym koperkiem i natką. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut.Ten przepis popatrzyłem u Bunii. :-)



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=67#p67