goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Staropolska fasolka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest smaczna i pożywna, w wersji z suszonymi śliwkami jest wyjątkowo ciekawa.

Staropolska fasolka

Składniki:

Staropolska fasolka

 

Sposób przygotowania:

Staropolska fasolka
Fasolę namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy. Dolewamy bulion. Śliwki płuczmy, namaczamy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy także w paseczki, cebulkę w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy mąkę i mieszamy. Wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy oba składniki do fasolki. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy miód, śliwki oraz przyprawy, zioła. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na bardzo wolnym ogniu.