joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Staropolska kartoflanka z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalna zupa grzybowa ze śliwkami i rodzynkami. Urozmaicenie codziennych obiadów.

Staropolska kartoflanka z grzybami

Składniki:

Staropolska kartoflanka z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Staropolska kartoflanka z grzybami
Umyte suszone śliwki zalać 2 szklankami przegotowanej wody, umyte grzyby zalać 4 szklankami przegotowanej wody, zostawić na 3-4 godziny, po czym ugotować i przecedzić. Umyte rodzynki osączyć, zalać winem, zostawić na kilkanaście minut. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać gorącym wywarem z grzybów, gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na stopionym maśle, posypać mąką, rozprowadzić wywarem ze śliwek, dodać do zupy razem z pokrojonymi śliwkami i rodzynkami z winem, zagotować. Smacznego!