Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Steki wieprzowe w sosie rydzowym

  • 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Z pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku i

Steki wieprzowe w sosie rydzowym

Składniki:

Steki wieprzowe w sosie rydzowym

 

Sposób przygotowania:

Steki wieprzowe w sosie rydzowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Z pieprzu, soli, papryki słodkiej, czosnku i odrobiny oleju przygotować pastą i natrzeć nią steki. Na patelni rozgrzać masło i krótko przesmażyć mięso. Odstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. W tym czasie przygotować sos rydzowy -lekko osolone rydze usmażyć na suchej, teflonowej patelni, aż będą miękkie i „puszczą" sok. Następnie zalać,je wywarem warzywnym i gotować około 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę rozrobioną z odrobiną przegotowanej wody. Steki polać sosem i dusić pod przykryciem dalsze 10 minut. Na koniec posypać drobno posiekaną nacią pietruszki.

Tagi:

steki