Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Steki z sosem kaparowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Steki umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć steki na dużym ogniu po około 3

Steki z sosem kaparowym

Składniki:

Steki z sosem kaparowym

 

  • 4 steki wołowe (po około 20 dag każdy)
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki kaparów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • zmielony biały pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

Steki z sosem kaparowym
Steki umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć steki na dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą i zdjąć z patelni. Polać niewielką ilością tłuszczu ze smażenia, przykryć i trzymać w cieple. Wino wlać na patelnię i zagotować. Dodać kapary i śmietanę, gotować 3 minuty, mieszając. Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne. Mięso razem z tłuszczem przełożyć na patelnię i podgrzewać wraz z sosem na niewielkim ogniu 5 minut. Wyłożyć na ogrzany półmisek, podawać z ryżem lub makaronem i sałatką z pomidorów.

Tagi:

kapary