Stokfisz w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Filety lekko posolić, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu 5-10 minut. W rondelku

Stokfisz w pomidorach

Składniki:

Stokfisz w pomidorach

 

  • 600 g filetów z dorsza lub morszczuka
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl oleju
  • 150 g mąki
  • szczypta tymianku, bazylii, rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Stokfisz w pomidorach
Filety lekko posolić, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu 5-10 minut. W rondelku dusić na oleju drobno posiekaną cebulkę, obrane i oczyszczone z pestek pomidory, przyprawy i czosnek (ok 30 minut). Filety osączyć z nadmiaru tłuszczu, włożyć do przygotowanego sosu i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.