Sposób przygotowania:
Stokfisz w pomidorach
Filety lekko posolić, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu 5-10 minut. W rondelku dusić na oleju drobno posiekaną cebulkę, obrane i oczyszczone z pestek pomidory, przyprawy i czosnek (ok 30 minut). Filety osączyć z nadmiaru tłuszczu, włożyć do przygotowanego sosu i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem.
Gość
"Stokfisz" to nie są "filety z dorsza lub morszczuka", ale (najczęściej, bo i inne ryby) dorsz suszony na powietrzu. Ma on twardość drewna i specyficznie się go przygotowuje. Tradycyjnie przygotowywany zwłaszcza w Norwegii (np. Lofoty) i importowany na południe, stał się podstawą wielu dań kuchni portugalskiej, hiszpańskiej i włoskiej.
Ma swój niepowtarzalny smak i zastąpienie go zwykłym filetem to mniej więcej tak jak - powiedzmy - użycie surowej karkówki zamiast np. oryginalnego węgierskiego dojrzewającego salami ;)