VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 774]

Stromboli- zwijana pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem.

Stromboli- zwijana pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stromboli- zwijana pizza

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 35 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • Farsz:
  • Keczup
  • Oregano
  • 5 plastrów wędliny
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 100 g wędzonego kurczaka
  • 150 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • Ziarna sezamu
  • Mleko do posmarowania
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Stromboli- zwijana pizza
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. W szklance rozrabiamy letnią wodę z drożdżami, przelewamy do mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczarki, wędzonego kurczaka i czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Gdy ciasto już podrośnie, wyjmujemy je na blat, rozwałkowujemy na duży placek. Po bokach nacinamy 2 cm paski, środek zostawiamy pusty. Środek smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy wędlinę, paprykę, pieczarki, dwa rodzaje kurczaka i starty ser. Wszystko zawijamy przeplatając paski ciasta. Całość smarujemy mlekiem i sypiemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200*C.
Stromboli- zwijana pizza
Etap 1 Pierwszym etapem jest przygotowanie ciasta
Stromboli- zwijana pizza
Etap 2 Ciasto rozwałkowujemy i nacinamy paseczki
Stromboli- zwijana pizza
Etap 3 Na cieście układamy wszystkie składniki farszu
Stromboli- zwijana pizza
Etap 4 Zwijamy na przemian paski i pieczemy w 200*C przez 20 minut