Sposób przygotowania:
Strucel z owocowym nadzieniem
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem i cukrem waniliowym dodać do niej zaczyn drożdżowy, stopiony i przestudzony tłuszcz oraz żółtko, zagnieść ciasto i pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: Odcedzone owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta drobno posiekać dodać do nich starte na grubych oczkach tarki jabłko dowolne bakalie oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wszystko wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25cm na 35 cm posmarować go białkiem oraz nadzieniem owocowym, zwinąć jak roladę.
Długą i wąską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasze ciasto, wierzch ciasta posmarować resztą białka i posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.
Ciasto odstawić na kolejne 30 min do podrośnięcia, następnie piec w temp. 180 st około 50 min po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Nadzienie: Odcedzone owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta drobno posiekać dodać do nich starte na grubych oczkach tarki jabłko dowolne bakalie oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wszystko wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25cm na 35 cm posmarować go białkiem oraz nadzieniem owocowym, zwinąć jak roladę.
Długą i wąską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasze ciasto, wierzch ciasta posmarować resztą białka i posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.
Ciasto odstawić na kolejne 30 min do podrośnięcia, następnie piec w temp. 180 st około 50 min po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.