iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Strucel z owocowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja córka nazywa je ciastem śmieciowym jednak jest to bardzo pyszne i tradycyjne ciasto w mojej rodzinie pieczone po Świętach.

Strucel z owocowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucel z owocowym nadzieniem

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2.5 dag drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 25 dag suszonych owoców (ugotowanych z kompotu)
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka dowolnych bakali
  • 2 herbatniki
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Strucel z owocowym nadzieniem
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem i cukrem waniliowym dodać do niej zaczyn drożdżowy, stopiony i przestudzony tłuszcz oraz żółtko, zagnieść ciasto i pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia.



Nadzienie: Odcedzone owoce z kompotu który gotowaliśmy na Święta drobno posiekać dodać do nich starte na grubych oczkach tarki jabłko dowolne bakalie oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wszystko wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25cm na 35 cm posmarować go białkiem oraz nadzieniem owocowym, zwinąć jak roladę.



Długą i wąską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasze ciasto, wierzch ciasta posmarować resztą białka i posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.



Ciasto odstawić na kolejne 30 min do podrośnięcia, następnie piec w temp. 180 st około 50 min po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Strucel z owocowym nadzieniem
odcedzone owoce drobno posiekać może być robotem
Strucel z owocowym nadzieniem
do owoców dodać bakalie i starte jabłko
Strucel z owocowym nadzieniem
na rozwałkowane ciasto wyłożyć całą masę owocową
Strucel z owocowym nadzieniem
ciasto po wierzchu posypać kruszonką