Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Strucla bakaliowa

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Świąteczny smak i aromat. Polecam! Zrobiłam ja już drugi raz i wychodzi bardzo dobra.

Strucla bakaliowa

Składniki:

Strucla bakaliowa

 

  • Ciasto:
  • 150ml mleka,
  • 75g masła,
  • 2 szklanki maki (ok. 320g) (szklanka 250ml),
  • drożdże instant paczka 7-8g,
  • 50g cukru (ok. pół szklanki),
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • soczysta pomarańcza,
  • 2 łyżki rumu lub wódki,
  • 100g rodzynek,
  • 250g suszonych fig,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki miodu płynnego;
  • łyżka mielonego cynamonu;
  • Lukier: pół szklanki cukru pudru+2 łyżki ciepłego mleka+kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Strucla bakaliowa
Make przesiac i połączyć z sola, cukrami i drozdzami, dobrze wymieszac. Pomarancze obrac i wycisnąć z niej sok (owoc musi być soczysty). Rodzynki przeplukac w letniej wodzie, a nastepnie zalac sokiem z pomarańczy, odstawic na ok. godzine (zostawilam na noc w lodówce). Figi pokroic w drobna kosteczke, odrzucając korzonki, orzechy posiekac. Rodzynek nie musimy odsączać z soku, laczymy je z figami i orzechami, dodajemy rum oraz miód i dobrze mieszamy. Mnie wystarczyly 2 lyzki miodu, w razie gdyby pomarancza była kwasna, można dodac wiecej miodu. Maslo rozpuścić w podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobic, tak aby ciasto odstawalo od reki, przykryc czysta scierka i odstawic w cieple miejsce na około godzine. Nie musiałam dodawac wiecej maki, ale w razie, gdyby ciasto wyszlo zbyt klejace, dodac niewielka ilość maki. A gdy wyjedzie za suche, dodac odrobine mleka. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm, posypac cynamonem, nałożyć bakaliowy farsz i zwijac ciasto w rulon, zaczynając od krótszego boku. Konce zlepic, przełożyć strucle do formy keksowej, wylozonej papierem lub folia do pieczenia i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Najlepiej jest przykryc wierzch strucli pergaminem, w polowie pieczenia, aby się nie spiekl. Wyjac strucle z folia z piekarnika, odstawic w chlodne miejsce, po ostygnieciu zdjąć folie, w której pieklo się ciasto. Teraz można polukrowac wierzch ciasta i odczekac az zastygnie.

Tagi:

ciasto mak