goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Strucla bakaliowa 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Strucle dekorujemy wg uzniania: lukier, cukier puder, kandyzowane owoce

Strucla bakaliowa 4

Składniki:

Strucla bakaliowa 4

 

  • mąka 1/2 kg
  • margaryna 1 kostka
  • drożdże w proszku 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 200 ml
  • aromat cytrynowy kilka kropel
  • bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa, pomarańczowa, ananasy) 1 szklanka
  • sól szczypta

Sposób przygotowania:

Strucla bakaliowa 4
Margarynę ucieramy z dwoma łyżkami mąki na gładką masę. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy następnie jajko, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto łączymy z margaryną, zagniatamy i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce. Na koniec dodajemy bakalie, zagniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na pół, formujemy podłużne strucle i wykładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je około 40 minut w 180 stopniach. Dekorujemy.