Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Strucla brzoskwiniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszna, pachnąca strucla...ostatnio robię strucle dość często, czasami zmienia się nadzienie

Strucla brzoskwiniowa

Składniki:

Strucla brzoskwiniowa

 

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru białego drobnego (szkl. poj. 250 ml)
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 słoiki 320 g dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego np.Tenczynek
  • 1 kwaśne jabłko
  • lukier: 3/4 szkl. cukru pudru + kilka łyżek mleka + 2-3 krople aromatu migdałowego
  • do posypania: 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Strucla brzoskwiniowa
Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. aby zaczęły "pracować". Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat migdałowy, wbić jajka, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Starte jabłko wymieszać z dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy - "szew" powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min.. Pieczemy ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) i odrobiną aromatu migdałowego aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Płatki dobrze jest odrobinę podprażyć na suchej patelni, ale ostrożnie, żeby nie przypalić.