justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Strucla makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przygotowanie strucli zajmuje około 3 godzin, ale warto bo jest naprawdę dobra

Strucla makowa

Składniki:

Strucla makowa

 

 

  • Na masę makową:
  • 200 g maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 g masła
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 żółtka ( 1 do smarowania)

Sposób przygotowania:

Strucla makowa
1. Drożdże należy rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuścić. Jajko i żółtko należy utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę. Resztę mąki przesiać do miski i połączyć z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i ciepłym masłem. Przełożyć na stolnice i wyrabiać jakieś 10 minut Po czym przełożyć ciasto do posypanej mąką miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę,by wyrosło. 2. Mak należy opłukać i zalać wrzątkiem.Dobrze jest odstawić go na godzinę. Po czym zmielić 3 razy. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, rodzynki i mak. Wszystko należy smażyć kilka minut, po czym schłodzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem i połączyć z przestudzonym makiem. 3. Wyrośnięte ciasto, należy zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż prostokąta rozłożyć na środku nadzienie makowe, boku natomiast naciąć na ukos w odstępach 2 cm. Paski ciasta zakładać na przemian na farsz, końcówki zlepiać. (tak jak warkocz).Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli jajkiem. Piec 35 minut w 220 stopniach.

Tagi:

jajko jajka mak