Sposób przygotowania:
Strucla makowa
1. Drożdże należy rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuścić. Jajko i żółtko należy utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę. Resztę mąki przesiać do miski i połączyć z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i ciepłym masłem. Przełożyć na stolnice i wyrabiać jakieś 10 minut Po czym przełożyć ciasto do posypanej mąką miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę,by wyrosło. 2. Mak należy opłukać i zalać wrzątkiem.Dobrze jest odstawić go na godzinę. Po czym zmielić 3 razy. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, rodzynki i mak. Wszystko należy smażyć kilka minut, po czym schłodzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem i połączyć z przestudzonym makiem. 3. Wyrośnięte ciasto, należy zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż prostokąta rozłożyć na środku nadzienie makowe, boku natomiast naciąć na ukos w odstępach 2 cm. Paski ciasta zakładać na przemian na farsz, końcówki zlepiać. (tak jak warkocz).Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli jajkiem. Piec 35 minut w 220 stopniach.
Sarenka
alis.haze