Sposób przygotowania:
Strucla serowa waniliowo-cytrynowa1.
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku
2.
Do miski z drożdżami dodajemy mąkę, jajko i cukier i delikatnie mieszamy
3.
Masło rozpuszczamy i ostudzimy. Powoli wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być nie za luźne ale też nie twarde.
4.
Masa serowa: Do miski dodajemy ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy
5.
Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc skłądniki.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Posypujemy ciasto pozostałą skórką z cytryny
7.
Na ciasto wykładamy masę serową. Pozostawiając z każdej strony ok 2 cm puste brzegi
8.
Krótsze boki delikatnie zawijamy do środka ( tyle ile ma pusty bok)
9.
Zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Układamy do keksówki. Odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia
10.
Ciasto wkłądmay do zimnego piekarnika. Wlączamy go na 180 ' (góra-dół) i pieczamy 40 min, po tym czasie przkrywamy nasz strucel i pieczemy kolejne 15-20 min