paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię ciasta drożdżowe i serniki. Postanowiłam połączyć te dwa ciasta. Wyszło rewelacyjnie !!

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

Składniki:

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

 

 

 

  • Keksówka ok 30x8

Sposób przygotowania:

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

1.

Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku

2.

Do miski z drożdżami dodajemy mąkę, jajko i cukier i delikatnie mieszamy

3.

Masło rozpuszczamy i ostudzimy. Powoli wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być nie za luźne ale też nie twarde.

4.

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

Masa serowa: Do miski dodajemy ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy

5.

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc skłądniki.

6.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Posypujemy ciasto pozostałą skórką z cytryny

7.

Na ciasto wykładamy masę serową. Pozostawiając z każdej strony ok 2 cm puste brzegi

8.

Krótsze boki delikatnie zawijamy do środka ( tyle ile ma pusty bok)

9.

Zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Układamy do keksówki. Odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia

10.

Ciasto wkłądmay do zimnego piekarnika. Wlączamy go na 180 ' (góra-dół) i pieczamy 40 min, po tym czasie przkrywamy nasz strucel i pieczemy kolejne 15-20 min