malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Strucla z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taką struclę można piec nie tylko na każde Święta. Świetnie smakuje podana z zimnym mlekiem do kolacji.

Strucla z rodzynkami

Składniki:

Strucla z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Strucla z rodzynkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę cukru. Odstawiamy na chwile. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder, rozczyn drożdżowy, jajka, masło. Następnie ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut. Rodzynki parzymy i obsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do rozczynu. Część ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Drugą część odstawiamy i pleciemy warkocz z niego. Układamy na cieście. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni.

Tagi:

jajko jajka