Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

bardzo smakowite ciasto z jabłkami i pachnące korzennymi przyprawami

Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami
drożdże wkruszyłam do kubka, rozmieszałam je z 20 g cukru, łyżeczką mąki i połową lekko podgrzanego mleka. Odstawiłam na 10 -15 minut żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesiałam do miski dodając sól, przyprawy i resztę cukru. Dodałam zimne masło i roztarłam je palcami tak jak na kruszonkę - trzeba je tak jakby wetrzeć w mąką. Wlałam podrośnięte drożdże i resztę mleka z roztrzepanym w nim jajkiem, zagniotłam ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, już po chwili odchodzi ładnie od dłoni, jest zwarte, ale elastyczne. Odłożyłam je na pół godziny pod przykryciem żeby zaczęło pracować. W tym czasie sparzyłam i dokładnie osączyłam rodzynki. Obrałam jabłka, usunęłam gniazda nasienne i miąższ pokroiłam w niedużą kostkę. Wymieszałam z sokiem z cytryny, przyprawami, cukrem, rodzynkami i bułką tartą. Ciasto wyłożyłam na blat oprószony mąką, rozwałkowałam na duży prostokąt - ciasto ma mieć nie więcej jak 3-5 mm grubości. Powierzchnię ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem i nałożyłam farsz na całość zostawiając nieduże marginesy do zlepienia. Zwinęłam delikatnie i niezbyt ścisło roladę. Przełożyłam ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładąc zlepienie do dołu i zwijając koliście - zaciśnięte końce podłożyłam pod spód. Już nie odstawiałam do wyrośnięcia. Z kilku małych kawałeczków ciasta przyciętych po wałkowaniu zrobiłam dekorację, którą ułożyłam na wierzchu. Cały wierzch posmarowałam białkiem i posypałam odrobiną cukru perlistego. Przed wstawieniem do pieca nakłułam struclę patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół.
Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami
zrobiłam zaczyn z drożdży a gdy podrósł wlałam do do mąki - zagniotłam ciasto które nieco później rozwałkowałam na duży prostokąt
Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami
na cieście posmarowanym białkiem rozłożyłam farsz
Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami
zwinęłam ciasto w roladę - niezbyt ciasno - i przełożyłam na blachę formując kształt i podwijając końce
Pachnąca rolada drożdżowa z jabłkami
ciasto podczas pieczenia trochę mi popękało ale nie miało to wpływu na świetny smak - można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem