Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sufleciki z sardynek

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sardynki obrać ze skórki, oczyścić, obciąć łebki, posiekać. Rozetrzeć

Sufleciki z sardynek

Składniki:

Sufleciki z sardynek

 

  • 25 dag wędzonych sardynek
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki tartego ostrego sera
  • trochę tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • siekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • 4 małe bułki
  • sól

Sposób przygotowania:

Sufleciki z sardynek
Sardynki obrać ze skórki, oczyścić, obciąć łebki, posiekać. Rozetrzeć łyżkę masła dodając sardynki, żółtka jaj, połowę sera i łyżkę tartej bułki. Z bułek ściąć "czapeczki", wyjąć miękisz, posmarować je w środku masłem, lekko posolić. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ją do masy sardynkowej, całość lekko wymieszać. Przygotowaną masę nałożyć w bułki. Bułki posypać z wierzchu tarym serem, tartą bułką i na każdej ułożyć kawałek masła. Następnie wstawić je na 10 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (220 st). podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.