jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Suflet morelowy na orzechowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

suflet morelowy na orzechowym spodzie, rewelacyjny

Suflet morelowy na orzechowym spodzie

Składniki:

Suflet morelowy na orzechowym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Suflet morelowy na orzechowym spodzie
Żółtka utrzeć z cukrem w kamiennej misce, dodać zmielone orzechy, zostawiając kilka do przybrania masy.

Ubić pianę z białek i połączyć z żółtkami, dodając połowę tartej bułki.

Włożyć wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

Upiec w piekarniku.

Morele sparzyć obrać ze skórki, podzielić na połówki, wyjmując pestki. Zasypać je cukrem, skropić kilkoma łyżkami wody, usmażyć mieszając, aby się nie przypaliły.

Do piany z białek dodać marmoladę z moreli i krótko ubijając zaparzyć. Gotową masę wyłożyć na upieczony placek, układając ją w piramidę i ubierając ćwiartkami orzechów.

Oprószyć cukrem pudrem i zapiec w piekarniku.