Sposób przygotowania:
Suflet morelowy na orzechowym spodzie
Żółtka utrzeć z cukrem w kamiennej misce, dodać zmielone orzechy, zostawiając kilka do przybrania masy.
Ubić pianę z białek i połączyć z żółtkami, dodając połowę tartej bułki.
Włożyć wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Upiec w piekarniku.
Morele sparzyć obrać ze skórki, podzielić na połówki, wyjmując pestki. Zasypać je cukrem, skropić kilkoma łyżkami wody, usmażyć mieszając, aby się nie przypaliły.
Do piany z białek dodać marmoladę z moreli i krótko ubijając zaparzyć. Gotową masę wyłożyć na upieczony placek, układając ją w piramidę i ubierając ćwiartkami orzechów.
Oprószyć cukrem pudrem i zapiec w piekarniku.
Ubić pianę z białek i połączyć z żółtkami, dodając połowę tartej bułki.
Włożyć wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Upiec w piekarniku.
Morele sparzyć obrać ze skórki, podzielić na połówki, wyjmując pestki. Zasypać je cukrem, skropić kilkoma łyżkami wody, usmażyć mieszając, aby się nie przypaliły.
Do piany z białek dodać marmoladę z moreli i krótko ubijając zaparzyć. Gotową masę wyłożyć na upieczony placek, układając ją w piramidę i ubierając ćwiartkami orzechów.
Oprószyć cukrem pudrem i zapiec w piekarniku.