Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Surówka z rukoli i botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Surówka z rukoli i botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z rukoli i botwinki

 

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie botwinki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 6 łyżek octu winnego białego
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 krople sosu tabasco
  • 1 łyżeczka (mała) musztardy dijon
  • szczypta soli
  • 2 dkg sera żółtego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Surówka z rukoli i botwinki
Do miski wrzucamy zieleninkę (sprzedawane w opakowaniach są już myte). Pomidora kroimy w kawałeczki i dodajemy do rukoli z botwinką. Do malaksera wrzucamy kapary (jeśli są zbyt słone, trzeba je dobrze wypłukać pod bieżącą wodą), wlewamy ocet, miód, musztardę, 2 łyżki oliwy i siekamy. Mieszamy i ciągle mieszając dodajemy po troszkę resztę oliwy i sos tabasco. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kosztujemy, jeśli trzeba, dodajemy szczyptę soli. Powstałym sosem polewamy sałatkę, mieszamy rękoma delikatnie, żeby całość pokryć sosem. Na wierzch ścieramy troszkę żółtego sera (bardziej do dekoracji, niż do smaku).
Surówka z rukoli i botwinki
Zieleninę wysypujemy z pojemników do miski
Surówka z rukoli i botwinki
Do malaksera wrzucamy kapary, miód, musztardę, ocet i siekamy
Surówka z rukoli i botwinki
Dodajemy oliwę i mieszamy na jednolitą masę
Surówka z rukoli i botwinki
Sosem polewamy surówkę i mieszamy delikatni, żeby pokryć całość