ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Świąteczna kaczka nadziewana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała propozycja na świąteczny obiad. Niełatwa w przygotowaniu, lecz warta włożonych wysiłków. Polecam.

Świąteczna kaczka nadziewana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna kaczka nadziewana

 

  • 1 kaczka
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 400 g wątroby wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Świąteczna kaczka nadziewana
Przygotowujemy farsz: wątrobę siekamy drobno, mieszamy z mięsem mielonym, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki oraz jajkami. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Kaczkę myjemy, wyskubujemy resztki ewentualnych piór i przystępujemy do najtrudniejszej części: musimy wyjąć z ptaka wszystkie kości. Najlepiej do tego nada się cienki, niewielki nóż. Przyda się też sporo cierpliwości. Gdy już mamy wydrążoną kaczkę, napełniamy ją farszem, po czym zszywamy dziurę przez którą wyjmowaliśmy kości za pomocą dużej igły i grubej nici. Kaczkę nacieramy solą i papryką słodką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 2,5 godzin.
Świąteczna kaczka nadziewana
Tak wygląda kaczka po wyjęciu z niej kości.
Świąteczna kaczka nadziewana
Należy pamiętać aby zostawić w kaczce trochę luzu, gdyż w piekarniku mięso się obkurczy, i miejsca w środku będzie mniej.
Świąteczna kaczka nadziewana
Wierzch kaczki nacieramy przyprawami przed włożeniem jej do piekarnika
Świąteczna kaczka nadziewana
Podczas pieczenia podlewamy kaczkę wodą od czasu do czasu.