Sposób przygotowania:
Świąteczna kaczka nadziewana
Przygotowujemy farsz: wątrobę siekamy drobno, mieszamy z mięsem mielonym, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki oraz jajkami. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Kaczkę myjemy, wyskubujemy resztki ewentualnych piór i przystępujemy do najtrudniejszej części: musimy wyjąć z ptaka wszystkie kości. Najlepiej do tego nada się cienki, niewielki nóż. Przyda się też sporo cierpliwości. Gdy już mamy wydrążoną kaczkę, napełniamy ją farszem, po czym zszywamy dziurę przez którą wyjmowaliśmy kości za pomocą dużej igły i grubej nici. Kaczkę nacieramy solą i papryką słodką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 2,5 godzin.
elzbieta8960
ewelina.mn
Szczerze mówiąc, to polecam w tej kwestii rękę mężczyzny :) W tym wypadku był to mój tata akurat :) Jest to bardzo niewdzięczne zadanie, i trudne, wymagające cierpliwości.
elzbieta8960
W takim razie pogratuluj ode mnie tacie .....cierpliwosci :)